İngiltere Vatandaşlığı

Free assessment

Free Eligibility Assessment

İngiltere Vatandaşlığı için Başvur

Çoğu kişi vatandaşlığa kabul ile İngiliz pasaportuna başvuruyu birbirine sıklıkla karıştırmakta ve yerleşik statüsü verildikten sonra bir İngiliz pasaportu için başvurabileceğini sanmaktadır. Durum böyle değildir. Bir İngiliz pasaportuna başvurabilmek için İngiliz vatandaşlığınız olmalıdır.

Eğer BK’da yerleşik statüde yaşayan, BK-dışından bir kişiyseniz, İngiltere vatandaşı olmak için başvuruda bulunmayı düşünüyor olabilirsiniz. İngiliz vatandaşlığını elde etme süreci “vatandaşlığa kabul” (naturalisation) olarak bilinmektedir.

Vatandaşlığa kabul başvurusu yapmaya uygun musunuz?

Vatandaşlığa kabul için uygunluk kriterleri, bir İngiliz vatandaşının eşi olarak başvuran kişiler için farklıdır:

Vatandaşlığa kabule başvurabilmek için aşağıdaki kriterleri karşılamanız gerekmektedir:

  • 18 yaşından büyük olmalısınız;
  • “İyi Karakterli” olma şartlarını sağlamalısınız;
  • Herhangi bir ciddi cezai hüküm giymemiş olmalısınız;
  • Mümeyyiz olmalısınız;
  • Daha öncesinde Süresiz Oturum veya Daimi Oturum Kartı verilmiş olmalısınız;
  • “BK’da Yaşam” sınavını geçmiş olmalısınız;
  • İngilizce Dil yeterlilik şartını sağlıyor olmalısınız;
  • BK’da geçirilmesi gereken süre şartlarını sağlıyor olmalısınız;
  • BK’da yaşamaya devam edecek olmalısınız.

BK’da geçirilmesi gereken süreye ilişkin şartlar nelerdir?  

Bunlar genellikle ikamet şartları (residency requirements) olarak adlandırılmaktadır ve BK’daki fiziksel mevcudiyetinizle ilgilidir. İkamet şartları, bir İngiliz vatandaşının eşi veya hemcins partneri olan kişiler ve olmayan kişiler bakımından kısmen farklılık göstermektedir.  

Eğer bir İngiliz vatandaşıyla evliyseniz veya hemcins partneriyseniz

Başvuruyu yapmadan önce BK’da en az 5 yıl yaşamış olmalısınız, süresiz oturum almış olmalısınız ve BK dışında 270 günden fazla süre geçirmemiş olmalısınız. İlaveten, başvuruyu yapmadan önceki 12 aylık peryotta BK dışında 90 günden fazla süre geçirmemiş olmalısınız.

Eğer bir İngiliz vatandaşıyla evli değilseniz

İçişleri Bakanlığı kılavuzu, vatandaşlığa kabul başvurusu yapmadan önce BK’da en az 5 yıl yaşamış olmanız gerektiğini ifade etmektedir. Uygulamada, başvurudan önce BK’da 6 yıl bulunmuş olmalısınız çünkü yerleşim/süresiz oturum elde edebilmek için BK’da 5 yıl ikamet etmeniz ve vatandaşlığa kabul başvurusu yapmadan önce bu statüyü 12 ay taşımanız gerekmektedir.

Eğer bir İngiliz vatandaşıyla veya yerleşik biriyle evli veya hemcins partneri değilseniz BK dışında bulunmayla ilgili ikamet şartları şu şekildedir:

  • 5 yıllık peryot içinde Birleşik Krallık dışında 450 günden fazla süre geçirmemiş olmalısınız ve
  • Başvuru yapmadan önceki 12-aylık sürede Birleşik Krallık dışında 90 günden fazla süre geçirmemiş olmalısınız.

Vatandaşlığa kabul ücretleri nelerdir?

Mevcut başvuru ücreti 1.330 £’dur.

Eğer bir hata yaparsanız ve/veya doğru belgeleri ibraz edemez iseniz başvurunuzun reddedileceğini ve İçişleri Bakanlığı’nın herhangi bir başvuru ücretinizi iade etmeyeceğini lütfen not ediniz.

Bir Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) vatandaşı olarak İngiltere vatandaşlığına ne zaman başvurabilirim?

Daimi İkamet izni verildikten 12 ay sonra İngiltere vatandaşlığı için başvuru yapmaya hak kazanırsınız. Bu 12-aylık peryotta 90 günden fazla süre için    BK’dan ayrılmamış olmalısınız. BK’da geçirdiğiniz vakitte ‘Anlaşma haklarını’ sürekli olarak kullanmış olmalısınız; örneğin: çalışma, kendi işinde çalışma (self-employed), öğrenci veya kendine yeten.

Bir İngiliz pasaportuna ne zaman başvurabilirim?

Vatandaşlığa kabul sertifikanızı aldığınızda bir İngiliz pasaportu için başvuru yapmaya hak kazanacaksınız. Bu başvuru online olarak ya da kağıt form kullanılarak yapılabilmektedir.

Vatandaşlığa kabul başvurum ne kadar sürer?

Vatandaşlığa kabul başvurularına ilişkin karar verilmesi genellikle 2-6 ay arasında vakit almaktadır.

İngiltere vatandaşlığı başvurularında Premium Aynı Gün hizmeti seçeneğinin bulunmadığı not edilmelidir.

28 gün önceden başvurabilir miyim?

Vatandaşlığa kabul başvurusu yapmak için ILR statüsüne 12 ay sahip olma koşulunu tamamen yerine getirinceye kadar beklemek zorundasınız. Eğer 12 aylık standardı tamamlamadan başvuru yaparsanız, reddedilmeyi bekleyin.  

Ancak, eğer bir İngiliz vatandaşıyla evli veya hemcins partneri iseniz, hemen ertesinde vatandaşlığa kabul başvurusu yapmaya hak kazanırsınız.  

En yaygın reddedilme sebepleri nelerdir?

  • Yeterli ve gerekli evrakı ibraz edememek.
  • Sabıka kaydı bulunması veya iyi karakter şartlarını sağlayamamak.
  • Başvurudan önce BK dışında çok fazla vakit geçirmek.
  • Genel ön koşulları karşılayamamak.

Bu sebeple, sizin özel durumunuzu değerlendirebilecek bir uzmanla konuşmak her zaman en iyisidir. Master Hukuk Hizmetleri’nde size başvurunuza dair bir değerlendirme sunacak ve eksiksiz belge kontrolü hizmeti sağlayacağız.

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Vatandaşlığa kabul başvurusu karmaşık olabilmektedir ve başvurucuların hata yapması kolaydır. Bu tür başvurularda kapsamlı tecrübemiz bulunmakta olup, iyi bilgilendirilmeniz ve başvurunuzda en iyi şekilde ilerlemek amacıyla ayrıntılı bir değerlendirme ve belge kontrolü yapmaktayız.

Bir göçmenlik uzmanıyla görüşmek için bugün ofisimizle temas edin.

Daha çok bilgi için bizimle iletişime geçin:

T: 020 8935 5205

M: +44 7710987064

E: a.s@master-legal-services.com